Nieuwe privacywetgeving (AVG)

Op 25 mei 2018 wordt er in de gehele Europese Unie een nieuwe en strengere privacywet van kracht. Die wet heet de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Omdat de AVG ook voor sportverenigingen geldt, is De Adelaar inmiddels gestart met het regelen van een aantal zaken om AVG-proof te worden. Omdat de AVG zich in ons geval vooral richt op de privacybescherming van de leden zullen we jullie daar de komende tijd over informeren. Dat is nodig want als persoon krijg je meer zeggenschap over je eigen persoonsgegevens op basis van door de wet geregelde rechten. Daarom moet bij het AVG-proof aan leden voor een aantal onderdelen om toestemming worden gevraagd. Omdat er vele kanten aan de nieuwe wetgeving zitten, zullen we jullie in stapjes informeren over de invoering van de AVG bij De Adelaar.

Wat houdt de AVG in?
In onze ledenadministratie zijn persoonsgegevens van Adelaarleden opgeslagen. Om de privacy van leden te waarborgen schrijft de AVG voor dat organisaties zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens die ze hebben verzameld. Persoonsgegevens zijn voor- en achternaam, adres, woonplaats, telefoonnummer, E-mailadres, postcode, huisnummer, geboortedatum, bankrekeningnummer, etc. Als vereniging voeren wij administratieve taken uit waarin wij die persoonsgegevens verwerken. Denk bijvoorbeeld aan het innen van de contributie op basis van je naam en bankrekeningnummer of het gebruiken van je E-mailadres bij het versturen van een nieuwsbrief. De vereniging is er verantwoordelijk voor dat persoonsgegevens die we hebben verzameld zorgvuldig worden beheerd en verwerkt. In de zin van de wet is De Adelaar verwerkingsverantwoordelijk voor de persoonsgegevens van de leden. Net als alle andere organisaties die verwerkingsverantwoordelijk zijn, schrijft de wet voor dat we kunnen aantonen dat wij ons daarbij aan de nieuwe wet houden. Aan de andere kant vraagt het ook van de leden dat zij zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van andere leden. Daarbij moet je denken aan het versturen van E-mails met E-mailadressen in de verzendlijsten of het verspreiden van documenten met persoonsgegevens van leden.

Heb je vragen over de invoering van de AVG bij De Adelaar, stuur dan een E-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.