Baankalender in concept!

Attentie:
De baankalender is nog in concept.
Daar kunnen nog veel wijzigingen in komen.
Er kunnen geen rechten aan worden ontleend tot nader.

4 Inzichten voor bestuurders

Afbeeldingsresultaat voor sportplezier

https://sportplezier.nl/4inzichten-bestuurders

Kli
k op bovenstaande link voor meer inzicht!

Als bestuurder van een sportvereniging heb je allerlei ambities. Zo wil je bijvoorbeeld een bepaald prestatieniveau behalen of een milieubewuste vereniging zijn. Je werkt hard om dit voor elkaar te krijgen, maar onderweg kom je dilemma’s tegen die je uit koers kunnen brengen. Om jou als bestuurder hierin te ondersteunen zijn de 4 inzichten ontwikkeld. Deze inzichten dienen als geheugensteun om jou als bestuurder te laten groeien in jouw rol.

 

''Voorzitter zijn en besturen doe je met elkaar!''

Deze 4 inzichten zijn:

  1. Samen doen
  2. Meenemen
  3. Eigenaarschap
  4. Support

 

 

Opschakelen

Afbeeldingsresultaat voor grensoverschrijdend gedrag

Vandaag heeft de KNWU het onderzoek ‘Opschakelen’ naar intimidatie binnen de wielersport bekend gemaakt. In deze nieuwsbrief willen we jou als sporter bij de KNWU meer vertellen over het onderzoek, de uitkomsten en tips geven hoe je kan handelen als je slachtoffer of getuige bent van intimiderend gedrag. 

5 Belangrijke aanbevelingen om intimidatie tegen te gaan 
Intimidatie komt overal voor, dus ook in de wielersport. Naast een aantal maatschappelijke overeenkomsten, zijn er ook aandachtspunten die specifiek voor onze sport naar voren zijn gekomen. De belangrijkste aandachtspunten zijn: 

 

het tegengaan van de hardheid van de sport en daarmee de wielercultuur dat “dit er nu eenmaal bij hoort om een goede wielersporter te zijn”; 

 

intimiderend gedrag rondom het onderwerp voeding en gewicht en de negatieve effecten die dit bij sporters teweegbrengt; 

 

contacten tussen renners en ploegen zijn onvoldoende evenwichtig en redelijk; 

 

het intimiderende gedrag van ouders naar renners, begeleiding en vrijwilligers; 

 

het intimiderende gedrag van renners en dan in het bijzonder jongeren naar elkaar. 

Meer info:https://www.knwu.nl/opschakelen?mc_cid=18c1bb43d2&mc_eid=69e1f50dce

 

Talenten tot bloei laten komen

Afbeeldingsresultaat voor baanwielrennen omnisport

Toppers in de atletiek bereiken hun prestatiepiek gemiddeld drie jaar later dan atleten die op nationaal niveau blijven steken. Hiervoor hebben de toppers niet meer trainingsuren gemaakt in hun carrière dan hun minder succesvolle collega’s. Wel beoefenden ze op jonge leeftijd meer verschillende sporten en specialiseerden ze zich op latere leeftijd.

Hoe moet je op jonge leeftijd trainen, om de kans op succes op latere leeftijd te vergroten? Die vraag hangt boven de meeste talentontwikkelingsprogramma’s zonder dat daar een duidelijk antwoord op bestaat. Hoewel talenten natuurlijk ook op jonge leeftijd goed willen presteren, ligt hun uiteindelijke doel vrijwel altijd op volwassen leeftijd. Schitteren op een Olympische Spelen of een WK, daar is het ze om te doen.

In het bestaande talentonderzoek geldt vaak één geleverde prestatie als ijkmoment. Vervolgens wordt gekeken hoe de betreffende sporter tot die prestatie is gekomen; welke trainingen heeft hij uitgevoerd in welke sporten? Het is echter wellicht interessanter om niet te kijken naar één ijkmoment, maar naar de ontwikkeling van de prestatie over een bepaalde tijd. Sporters die goed kunnen leren en zich snel verbeteren, bereiken namelijk vaker de top. De Duitse onderzoeker Arne Güllich onderzocht welke factoren samenhangen met een ontwikkeling in prestatie, zowel op jonge als op volwassen leeftijd.

Presteren op jonge leeftijd

Uit het onderzoek blijkt dat jonge atletiektalenten die zich sterk ontwikkelden, meer andere sporten hebben beoefend voordat ze aan atletiek begonnen dan talenten die zich minder sterk ontwikkelen. Vervolgens specialiseerden zij zich eerder, zo halverwege de puberteit. De talenten die op jonge leeftijd de sterkste progressie boeken, hebben tussen hun 14e en 17e levensjaar meer uren gemaakt in de atletiek.

Presteren op volwassen leeftijd

Belangrijker zijn echter de prestaties op volwassen leeftijd, aangezien dan de Olympische medailles gewonnen kunnen worden. Güllich laat zien dat de atleten die tot de absolute wereldtop doordringen, hun prestatiepiek drie jaar later bereiken dan degenen die de top niet bereiken. Zij blijven hun prestaties dus drie jaar langer verbeteren. Voor een sterke prestatieontwikkeling op volwassen leeftijd blijkt op jonge leeftijd specialiseren juist niet voordelig. Atleten die zich op volwassen leeftijd sterk ontwikkelden, blijken namelijk gedurende een langere tijd meerdere sporten tegelijk te hebben beoefend. Zij specialiseerden zich ongeveer vijf jaar later in de atletiek dan hun minder succesvolle collega’s.

Güllich kwam hierachter op basis van een vragenlijstonderzoek onder 264 atleten uit de Duitse nationale atletiekselecties. Hiervan was 54 procent junior, 32 procent volwassen nationale top en 14 procent volwassen internationale top. Eerder had Güllich al laten zien dat medaillewinnaars op de Olympische Spelen, WK’s en EK’s zich later specialiseerden in hun sport en op jonge leeftijd meer uren trainden in andere sporten, dan hun minder succesvolle tegenstander. Dit blijkt dus ook het geval te zijn wanneer niet naar de prestatie wordt gekeken maar naar de ontwikkeling daarvan.

Geen oorzakelijk verband

De succesfactoren voor een topprestatie op jonge leeftijd blijken niet hetzelfde als voor een topprestatie op volwassen leeftijd. Omdat Gullich zijn informatie heeft verkregen aan de hand van één vragenlijst, valt er niets te zeggen over oorzaak en gevolg. Desondanks dragen deze onderzoeksresultaten bij aan de visie dat talenten zich niet vroeg hoeven te specialiseren om door te dringen tot de wereldtop, uitzonderingen zoals turnen en schoonspringen daargelaten.

Jeugddriedaagse 5-7 okt. Inschrijven nu al mogelijk!

Afbeeldingsresultaat voor jeugddriedaagse apeldoorn

Op vrijdag, zaterdag en zondag, 5-6-7 oktober 2018 wordt de Jeugd driedaagse van Apeldoorn gehouden. Deze Jeugd driedaagse is bedoeld voor jeugdleden vanaf cat. 3 t/m Nieuwelingen Jongens en Meisjes. Opzet en bedoeling is om ervaren en minder ervaren renners in een totaalpakket (hernieuwd) kennis te laten maken met de baan. Dat houdt in dat alle oefeningen, trainingen en wedstrijden op maat worden aangeboden door een groep ervaren trainers die dit al enige jaren doen.

Programma
Vrijdagavond staat in het teken van de kennismaking met de baan en met elkaar. Dat geldt ook voor de ouders: zij kunnen tijdens deze dagen voor zichzelf een clinic boeken, zodat ze aan den lijve zelf kunnen ondervinden waarmee hun kinderen zijn bezig zijn.

Op zaterdag wordt begonnen met het leren rijden achter de derny. Een keur van oefeningen en technieken zal worden aangeboden met behulp van Het Derny Team Apeldoorn, dat onderdeel vormt van de organisatie. Vervolg voor de rennertjes bestaat uit het kennismaken met de diverse wedstrijdvormen die op de baan bestaan en de bijbehorende reglementen.

Op zondag worden alle wedstrijdvormen nog eens verpakt in toernooivorm, waardoor ook duidelijk wordt hoe een baantoernooi organisatorisch voor een renner in elkaar steekt. Ook wordt (op verzoek) een clinic voor de ouders mogelijk gemaakt.
Uiteraard zullen de wedstrijden gejureeerd worden door officiële KNWU- juryleden.

Fiets en verzet
Je kunt uiteraard op je eigen baanfiets rijden met het bijbehorende verzet van je categorie. Categorie is 1 hoger, dan de weg i.v.m. de zgn. 1 oktober regeling. Heb je geen baanfiets, dan stelt de organisatie die ter beschikking, zonder bijkomende kosten. Graag opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dat je een baanfiets wilt lenen: maat en naam vermelden o.v.v. Jeugd driedaagse.

Kosten
De kosten voor de renners bedragen eenmalig 28,00 euro p.p.
Er zijn gee maaltijden en overnachtingen bij.
De kosten voor ouders om deel te nemen aan de clinic bedragen 15,00 p.p.
De kosten kunnen op vrijdag 5 oktober bij de inschrijving worden voldaan. Er kunnen geen deelbetalingen worden gedaan. Vanaf dit seizoen wordt u gevraagd een vrijwillige bijdrage te leveren aan het Investeringsfonds van de Baan. De gelden die in dit fonds komen, komen ten goede aan de faciliteiten die we aanbieden.
Voorgaande jaren:
•Drie elektrische derny’s o.a. t.b.v. jeugddernytraining.
De derny's moeten het mogelijk maken trainingen voor de jeugd te genereren in combinatie met atletiek. Het wordt steeds drukker in Omnisport en atletiek en derny's gaan niet samen. Met het inzetten van 3 derny's hopen we die uren nu wel te kunnen invullen. Waarom 3 derny's? Het bereik van de accu's is beperkt en om te voorkomen, dat de derny na volle trainingsuren met een lege accu staat, zijn 3 derny's wenselijk.

•Eickhof-eliminationsystem t.b.v. het jureren van afvalkoersen, ook bij de jeugd.
Bij deze koers komen nogal eens misverstanden voor over welke renner de koers moet verlaten.Vooral onder hectische omstandigheden wil dat nog wel eens gebeuren. Door van jongs af aan de renners te laten wennen aan dit systeem, dat hen waarschuwt, hopen we dat probleem te kunnen voorkomen. Het systeem wordt bij WK-EK en Wereldbeker gebruikt, maar ook landelijk zal dit meer navolging gaan krijgen.

Inschrijven
Inschrijven voor de clinic kan door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Inschrijven voor de driedaagse kan via de KNWU-site.
Let op: er is geen maximum per categorie, maar er worden in totaal niet meer dan 100 renners geaccepteerd.

Ouders
Ouders kunnen niet mee naar het middenterrein. Op het middenterrein zullen assistenten van de organisatie uw kind begeleiden. Als u vindt, dat u toch op het middenterrein aanwezig moet zijn, is het verstandig uw kind niet in te schrijven. Uitgangspunt: “Help mij om het zelf te doen”.

Tijden
Vrijdag 5 oktober
Inschrijven vanaf 17.00 uur
Inschrijven - rugnummers afhalen vanaf 18.00 uur
Omkleden
Naar het middenterrein vanaf 18.30 uur
Fietsen gereedmaken-leenfietsen afstellen
Aanvang: 19.00 uur – 21.00 uur
Kennismakingsavond met de baan

Zaterdag 6 oktober
Dernyochtend
Van: 10.00-13.00 uur
14.00-17.00 uur – Wedstrijdvormen
19.00-21.00 uur – Wedstrijdvormen vervolg

Zondag 7 oktober
10.00-11.00 uur – Clinic voor ouders
11.00-16.00 uur – Wedstrijden
16.00 Einde programma.
Afbeeldingsresultaat voor jeugddriedaagse apeldoorn

 

Sportplezier kun je maken!

Afbeeldingsresultaat voor sportplezier

Sport is leuk! Niet voor niets staan ieder week miljoenen Nederlanders op en rond sportveld, baan of bad. Sport brengt mensen samen. Zorgt dat ze gezond blijven. Maar vooral dat ze plezier hebben. Meestal dan. Want soms gaat het mis. Dat wil niemand. Sportplezier, daar gaat het om. Daarom werken we in de sport samen aan een plezierig en veilig sportklimaat. Hoe doe je dat? Door als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid of ouder je bewust te zijn van het feit dat we samen de vereniging maken. Jij kunt positief gedrag stimuleren en ingrijpen als het fout gaat. Want sportplezier kun je maken!
https://www.youtube.com/watch?v=oFkapIYUN-g&feature=youtu.be

 

Vereniging van het jaar? Nu stemmen!


Beste mensen van AR & TV De Adelaar,


Er kan vanaf nu op AR & TV De Adelaar worden gestemd via
www.verenigingvanhetjaar.nl/ar-tv-de-adelaar. Heel veel succes met de verkiezingscampagne.
 

Noorwegen krijgt definitief een overdekte wielerbaan

Bron: Baanwacht

Onlangs werd de nieuwe versie van de Solan Arena gepresenteerd. Eigenaren zijn via een intergemeentelijk project de gemeenten Stavanger -Sandnes – Sola en Randaberg. De financiering, kosten € 22.5 miljoen, is rond, de bouwer, firma Contro is bekend.
De hal bestaat uit drie verdiepingen. Op de ‘benedenverdieping’ vinden we bijvoorbeeld een polyvalente hal (zaalsporten) De wielerbaan, die door de Duitse firma Velotracks met een lengte van 250 meter wordt aangelegd, bevindt zich op verdieping 2 en 3.
Er zijn 2500 zitplaatsen De bouw begint eind me/juni en is eind 2019 begin 2020 gereed

Henk Jonker - Lid van Verdienste!

Afbeeldingsresultaat voor henk jonker adelaar

De Baancommissie feliciteert

Henk Jonker

met zijn zeer terechte benoeming als
Lid van Verdienste

van de AR & TV De Adelaar.

Zeer terecht gezien zijn jarenlange inzet als vrijwilligerscoördinator op de baan bij talloze grote en kleine wedstrijden, zeer  terecht gezien zijn jarenlange inzet bij het weg wielrennen en de laatste jaren ook bij het RTC.
Een steunpilaar!
Henk, Van harte!

Postadres gewijzigd!

Vanaf heden is het
algemene postadres
van de AR & TV De Adelaar:
 

AR & TV DE ADELAAR

Postbus 1028

7301 BG Apeldoorn

 

Das ook fietsen

60 Cycles

Cycling, Still the greatest....

 

La bici Bianchi di Fausto Coppi       a Bicyclette         Le Cycliste

 Zoals Eddy Merckx               Mijn fiets is gejat              A Bicyclette

 Bicycle


Ploegsteert Ode aan Franky Vandenbroucke

't Was voor de koers dat jij die dag in Ploegsteert werd geboren.
Lang voordat je haar kreeg op uw benen had je 't al afgeschoren.
Nijdig over 't stuur van uw driewieler
gebogen, je was nog kind: je ving nog niet veel wind .
En voor je 't wist, was je wereldnieuws.
De camera's, ze plakten aan uw vel. ''
t Lijkt wel de nieuwe Merckx!'.
De ploegen zwaaiden met contracten, 't één al vaster dan het ander.

En in Ploegsteert zei de pastoor: 'Ik wist van niets.
Maar God is van onze parochie en rijdt met de fiets.'
'Ik kom eraan, ik ga er staan, 'k kom eraan, ik ga er staan.
'k Ga niet ontgoochelen,
ik ga er staan, 'k ga niet ontgoochelen.'
En 't volk zei: 'Kijk, hier komt de man, 't
talent druipt er in dikke druppels van.
We hebben hem hier gemaakt!'
Ambitie lijkt op overmoed, ze zijn rap te verwarren.
Een huis buiten proportie en een paar veel te
sjieke karren.
't Was leven op te groot verzet, en het probleem met slechte maten: ze
staan altijd klaar.
Aasgieren en sjacheraars.
En hoe het dan is fout gegaan, door wie of wat of waar.
Uw enige verklaring:
'Misschien zit ik gewoon zo in mekaar', was weer wereldnieuws.
Ze pakten u dan mee als een bandiet.
Je zei: 'Dat ben ik niet.' 'Maar ik kom weer, ik ga er staan, 'k kom
weer, ik ga er staan. '
k Ga niet ontgoochelen, ik ga er staan, 'k ga niet ontgoochelen.'
En 't volk zei: 'Er zit een reukje aan, er zit zelfs doping in zijn banden.
'k Wist dat hij had gepakt.'
De woorden ''k Wil je nooit meer zien', klinken hard in iedere taal.
't Is dooddoen zonder moorden, 't is zonder advocaat voor 't tribunaal.
Dat ze uit de mond kwamen van de moeder van uw dochter - waar had je 't verdiend?
Is 't lot zo nietsontziend?
Die laatste dag met dochterlief, je leerde haar nog fietsen.
Haar wiel begon te draaien, je kon er ondanks alles van genieten.
Maar zonder vrouw en kind, de lijm waar je nog mee samenhing, was 't gedaan.
De Schepper had compassie: je mocht gaan.
En God zei: 'Kom maar weer, ik ga er staan.
Kom maar weer, ik ga er staan.
Kom maar weer, ik
ga er staan. Kom maar weer.


De Muur van Geraardsbergen       De onbekende renner         Maar ik viel

 

 

 

 

Striderloopfietsen te huur

De Rabobank-Sprintwedstrijden met loopfietsen voor kleuters (4-5 jarigen) in de aanloop naar de start van de Giro d'Italia bleken een groot succes.

De baancommissie verhuurt dit materiaal aan organisaties, verenigingen, als men ook dergelijke wedstrijden wil houden. Dat kunnen bv. voorwedstrijden zijn bij een criterium, een buurtfeest, verjaardagen of iets dergelijks.

Ook 16 helmen in de vorm van dierenkoppen zijn apart te huur bij de 16 beschikbare fietsen.

Indien u dat wat lijkt, neemt u contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om over de beschikbaarheid te horen.
Mocht het kunnen, dan zal het verder worden afgehandeld door onze materiaalbeheerder van deze fietsen Willem Hagens en de penningmeester Han Nuijten.

Succes verzekerd!

foto van Giro Gelderland.

Help, mijn kind gaat baanwielrennen!

Voor indrukken van de laatste jeugdtraining - januari 2015

Klik Hier