Introductielessen wielrennen voor kinderen

Heb je een passie voor fietsen! En wil je wielrennen uitproberen?
Op maandagavond 8 januari starten we met de eerste van de vier introductielessen wielrennen voor enthousiaste kinderen die deze sport willen leren kennen. Kinderen en ouders wordt geleerd wat de wielersport inhoudt. Jeugdvoorzitter Guido Willemsen zegt erover: ‘Met deze lessen kan elk kind goed voorbereid beginnen met wielrennen. Ook is er genoeg ruimte voor de vele vragen van ouders’. Ga naar trainingen voor meer informatie en andere data.

Succesvolle NK Ploegenachtervolging en Teamsprint

Afgelopen zondag is het NK Ploegenachtervolging en Teamsprint voor baanwielrenners verreden in het Omnisport Apeldoorn. Dit kampioenschap is succesvol verlopen voor wielervereniging De Adelaar. Zowel bij de ploegenachtervolging als de teamsprint wisten twee jeugdrenners de gouden medaille te veroveren. In de ploegenachtervolging zette Justus Willemsen met zijn ploeg (bestaande uit o.a. Luna Cnossen, eveneens uit Apeldoorn) de snelste tijd neer. Teamgenoot Stijn Hezeman mocht daarbij de bronzen medaille ophalen.

In de teamsprint waren de rollen omgekeerd; Stijn Hezeman sprintte in de finale samen met Elmar Abma (Wolvega) naar de snelste tijd, op gepaste afstand gevolgd door Justus Willemsen en Miquel van Tintelen (Baars). Bij de vrouwen was er zilver voor De Adelaars Melanie Klement, Julliet Eickhof, Michelle de Graaf en Judith Bloem, die in een bloedstollende finale net naast het goud grepen. Brons was er voor Tamara de Graaf. Ook in de teamsprint bij de Nieuwelingen stonden Bram Leerkes en Lars Romijn bijna op de hoogste trede maar zij moesten op enkele honderdsten na genoegen nemen met het zilver.

Kortom de Adelaar heeft haar visitekaartje weer afgegeven op het nationale niveau!


 

Nieuwe baancompetitie voor de jeugd “Future Series by eXtropy”.

Wielervereniging AR&TV De Adelaar lanceert een nieuwe baancompetitie voor jeugdwielrenners: De “Future Series by eXtropy”. Samen met IT -bedrijf eXtropy heeft de Apeldoornse vereniging de 5-delige serie wedstrijden in het leven geroepen met als primaire doel jeugdrenners op een competitieve manier kennis te laten maken met alle aspecten van het baanwielrennen. De eerste wedstrijd vindt plaats op zaterdag 25 november op de wielerbaan in het Omnisport te Apeldoorn.

Future series by eXtrophy

"Baanwielrennen kent vele disciplines met ieder haar eigen regels, tactieken en dynamiek". Aan het woord is Hans van Bon, baancoördinator van De Adelaar. Hij geeft aan dat er behoefte is aan dergelijke competitie. "Het baanwielrennen is in de lift door de successen van de Nederlandse baanploeg op mondiaal niveau. We zien een flinke groei in jeugdrenners die op de wielerbaan gaan rijden. Om te zorgen dat deze jeugd een degelijke basis krijgt besteden we tijdens de trainingen veel aandacht aan de verschillende wedstrijdvormen.

Uitbouwen naar een Europees jeugdbaanevenement

De `Future Series by eXtropy` competitie start dit jaar in Apeldoorn. “Het is de bedoeling dat deze competitie uitgroeit tot hét baanevenement voor jeugdrenners in binnen- en buitenland”, aldus Guido Willemsen, directeur van IT-bedrijf eXtropy. “Dit jaar gaan we starten met de competitie in Apeldoorn, met als doel dusdanig veel enthousiasme te ontwikkelen bij de renners dat we het volgend jaar verder kunnen uitbouwen. Als specialist in procesautomatisering onderkennen we het belang van een goede opleiding en een professionele aanpak waarbij enthousiasme de drijfveer is. Dit is ook de reden dat we ons als hoofdsponsor willen verbinden aan dit evenement”.


Deelnemen

Jeugdrenners in de leeftijd tussen de 10 en 14 jaar met een wedstrijdlicentie kunnen zich
inschrijven voor deze competitie op de site van de KNWU. De wedstrijden worden gehouden
op zaterdag 25 november, 2, 9 en 16 december. De afsluitende finale op 6 januari. Aanvang
10:00 uur.

 

 

Het winterprogramma voor jeugd is bekend.

Beste jeugdadelaars, Hierbij informeren we jullie over het komende winterprogramma. Het is vrij vergelijkbaar met vorig jaar en we bieden dit wederom aan in samenwerking met Bar-End.


Voor de MTB [mountainbike] en CX [veldrijfiets] training maken we een gezamenlijk parcours met de Bar-End,  zodat we op alle 3 de velden met licht kunnen trainen. De Bar-End trainers worden bij de jeugdtrainingen ondersteund door enkele Adelaar ouders.

 

Core Stability

Voor alle meisjes die volgend jaar 13 jaar of jongens die volgend jaar 12 jaar worden (cat 5) bieden we al een geruime tijd Core Stability trainingen aan. Deze trainingen vinden plaats bij onze partner Bewegen bij Buitenhuis. Zij hebben voor ons een speciaal programma ontwikkeld waarbij de verschillende spiergroepen aan bod komen. Dit alles wordt door een gecertificeerd trainer (en oud prof renner) gegeven waarbij de jeugd verantwoord het hele lichaam kan trainen (ipv. alleen maar trappen op de fiets!). Betaling per training.

Tijdstip: Iedere woensdag van 18:30 – 20:00 (Jeugd)/ 20:00 – 21:30 (Nieuwelingen/Junioren)

Locatie: Bewegen bij Buitenhuis, Sleutelbloemstraat 22, Apeldoorn

Trainer: Norman Senden

 

MTB training [Mountainbike]:

Jeugd: Voor de renners die deelnemen aan de Veluwse Wintercompetitie of Stouwdamcup is er net als vorig jaar 1 x in de 2 weken een training op woensdagmiddag. Deelname aan deze leuke competitie is wel een voorwaarde. Aanmelden voor de trainingen kan via Tessa van Giessel (Bar-End): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De gevorderde renners kunnen de MTB training op donderdagavond volgen.
Locatie: Clubhuis Adelaar
Tijdstip: 18:30 – 19:30

Voor àlle jeugdleden is er zondagochtend een tocht te rijden vanaf Bar End. De lengte van de tocht wordt uiteraard afgestemd op de leeftijd.

Volwassenen, nieuwelingen en Junioren kunnen op donderdagavond (vanaf 19:30) vrij rijden op het parkoers én uiteraard op zondagochtend (maar dat spreekt voor zich).

CX training [Veldrijden]

De CX trainingen hebben een andere invulling dan de MTB trainingen en zijn daarom alleen toegankelijk met een CX bike [veldrijfiets]. De trainingen zijn gericht op het verbeteren van de techniek. Deze trainingen worden op donderdagavond gegeven, gelijktijdig met de MTB trainingen en starten dus om 18:30

 

Baanprogramma

Zie volledige baanprogramma.

 • Jeugdtrainingen in het weekend
 • Wedstrijdgerichte trainingen op donderdagavond (vanaf Niewelingen)
 • Dernytraining op dinsdag tussen 18:00 – 19:00 (jeugd) en vanaf 19:00 (vanaf Nieuwelingen) voor renners met enige baanervaring
 • NK training ploegenachtervolging/teamspring: voor alle deelnemers aan het NK – maandagavond tussen 19:00- 20:30 (zie kalender). Deelname is mogelijk met een wedstrijdlicentie vanaf cat 5 meisjes en cat 6 jongens.

Net als vorig jaar een uitgebreid aanbod dat open staat voor álle leden van de vereniging. We hopen jullie dan ook veel én regelmatig te zien de komende winter.

 

Haloween wedstrijd op vrijdag 27 oktober

Daarnaast speciale aandacht voor de Haloween wedstrijd op vrijdag 27 oktober! Deze fun wedstrijd is voor alle jeugd en volwassenen van de Adelaar en Bar-End met een MTB of veldfiets. De wedstrijden vinden plaats bij ons clubhuis en zijn opgedeeld in jeugd en volwassenen. Kom allemaal verkleed (lampjes in de helmen, haloween outfit, etc) en kijk welke bijzondere figuren er langs het parcours staan. Meer informatie volgt nog.

 

Guido Willemsen, Reinhout Lenten, Han ten Hove (Bar-End)

ITD Baanevenement Nieuwelingen en Junioren

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november organiseren we voor alle Nieuwelingen en Junioren een baanevenement. Dit doen we samen met de andere clubs van het ITD (Rudyco uit Belgie, UC Dippach uit Luxemburg en CC Villeneuve uit Frankrijk).  Het programma ziet er als volgt uit:

Fridayevening 19.00-21.00 h
Acquaintance and introduction of training courses
French-Belgian Dutch riders

Saturdaymorning
Dernytraining 10.00-13.00 u
Dernyraces 14.00 – 17.00 u
Training endurace-races 19.00-21.00 u
French – Belgian – Dutch riders

Sunday
Endurance-races 10.00-15.00 u
Sprint 10.00 – 15.00 u
keirin 10.00 – 15.00 u
French – Belgian – Dutch riders

We hopen zo veel mogelijk renners van het AOT tijdens dit evenement te zien. Aanmelden kan je voor vrijdag 20 oktober bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Informatie over baanseizoen voor jeugd

Beste jeugdrenners, ouders en begeleiders,

Het einde van het wegseizoen 2017 is in zicht en we gaan ons weer voorbereiden op het baanseizoen.
Volg je de link onderaan dit bericht dan krijgen jullie de belangrijkste informatie over de baantrainingen
en -wedstrijden voor de jeugd in het Omnisport in Apeldoorn. Mochten jullie nog vragen hebben dan ontvangen we die graag per mail, gericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We hopen jullie dit jaar vaak op de wielerbaan in het Omnisport te zien!


Ga naar Informatie baanseizoen 2017-2018

Senna wint Tour de Junior in Achterveld

Gefeliciteerd Senna!

Senna won afgelopen weekend de zestigste editie van de Tour de Junior in Achterveld, in de jeugdcategorie 5/6. Senna nam na deze meerdaagse wielrenwedstrijd van negen etappes de gele, groene en de bolletjestrui mee naar huis. Het verschil maakte hij in de individuele tijdrit en in de wegklassieker. 

Twee weken eerder had Senna ook al uitstekend gereden in de Jeugdtour van Assen. Daar reedt hij twee sterke individuele tijdritten waardoor hij als vierde in het klassement kon eindigen.

 

Terugkijken om vooruit te gaan!

BOEM! In één keer is het zomer, hebben we bijna vakantie en is de eerste helft van het seizoen al weer achter de rug. Het Adelaar jeugdteam kan terugkijken op een succesvolle periode, gezien het onderstaande rijtje dat we hebben samengesteld.

 • 25% groei van jeugdleden.
 • Twee goed bezochte series met introductielessen.
 • De lancering van de lease racefiets.
 • Imke Menting eindigt als derde op het NK in Amersfoort.
 • Diverse overwinningen in landelijke en regionale wedstrijden door zowel Adelaar jeugdteam renners als renners uit het Adelaar opleidingsteam.

Maar het is nog niet gedaan. Want we willen graag vooruit en er staan komend half jaar nog een aantal mooie evenementen en wedstrijden in de planning:

 • De laatste zomeravondcompetitie in Deventer op dinsdag 11 Juli.
 • Start zomertrainingen op dinsdagavond 18, 25 Juli en 15 Augustus vanaf 18.15 uur.
 • Jeugdtour Assen van 31 Juli tot en met 5 Augustus.
 • Start van het baanseizoen in September.
 • NCK in Dronten op 30 September.
 • Jeugdkamp op 6, 7 en 8 Oktober.
 • Jeugdbaan driedaagse op 20, 21 en 22 Oktober

Voor nu.

Fijne zomervakantie aan iedereen! 

Geesink zal het Adelaar jeugdteam niet vergeten!

De proloog van de Tour de France 2017 startte dit jaar in Düsseldorf. Dicht bij genoeg om te gaan kijken met ouders en jeugdleden, dus vertrokken we zaterdagmorgen 1 juli met een groep van 13 personen naar de Domstad.

Robert Geesink kon ons die dag niet ontlopen. Meerdere keren nam hij met een grote glimlach de aanmoedigen van het Adelaar jeugdteam in ontvangst. Deze opvallende aanwezigheid, mede door de gedragen clubkleding, viel ook de jongens van Wielerupdate.nl op. Verslaggever Benjamin de Bruijn en wielervlogger Bruno Bobbink, bekend van Fietsbenen, namen ons mee in hun item: https://youtu.be/MLQatNZr1us?t=246

[ zie minuut 4,05 ]

 

Imke Menting derde op NK jeugd.

Gefeliciteerd Imke Menting met je eerste medaille op je eerste NK jeugd. Fantastische gedaan.

Jeugd driedaagse van Apeldoorn

Op vrijdag, zaterdag en zondag, 20 t/m 22 oktober 2017 wordt de Jeugd driedaagse van Apeldoorn gehouden. Deze Jeugd driedaagse is bedoeld voor jeugdleden vanaf cat. 3 t/m Nieuwelingen Jongens en Meisjes. Opzet en bedoeling is om ervaren en minder ervaren renners in een totaalpakket (hernieuwd) kennis te laten maken met de baan. Dat houdt in dat alle oefeningen, trainingen en wedstrijden op maat worden aangeboden door een groep ervaren trainers die dit al enige jaren doen.


Programma
Vrijdagavond staat in het teken van de kennismaking met de baan en met elkaar. Dat geldt ook voor de ouders: zij kunnen tijdens deze dagen voor zichzelf een clinic boeken, zodat ze aan den lijve zelf kunnen ondervinden waarmee hun kinderen zijn bezig zijn.

Op zaterdag wordt begonnen met het leren rijden achter de derny. Een keur van oefeningen en technieken zal worden aangeboden met behulp van Het Derny Team Apeldoorn, dat onderdeel vormt van de organisatie. Vervolg voor de rennertjes bestaat uit het kennismaken met de diverse wedstrijdvormen die op de baan bestaan en de bijbehorende reglementen.

Op zondag worden alle wedstrijdvormen nog eens verpakt in toernooivorm, waardoor ook duidelijk wordt hoe een baantoernooi organisatorisch voor een renner in elkaar steekt. Ook wordt (op verzoek) een clinic voor de ouders mogelijk gemaakt. 

 

Fiets en verzet
Je kunt uiteraard op je eigen baanfiets rijden met het bijbehorende verzet van je categorie. Categorie is 1 hoger, dan de weg i.v.m. de zgn. 1 oktober regeling. Heb je geen baanfiets, dan stelt de organisatie die ter beschikking, zonder bijkomende kosten. Graag opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dat je een baanfiets wilt lenen: maat en naam vermelden o.v.v. Jeugd driedaagse.

 

image001    image004

Kosten

De kosten voor de renners bedragen eenmalig 28,00 euro p.p.
De kosten voor ouders om deel te nemen aan de clinics bedragen 15,00 p.p.
De kosten kunnen op vrijdag 20 oktober bij de inschrijving worden voldaan. Er kunnen geen deelbetalingen worden gedaan. Vanaf dit seizoen wordt u gevraagd een vrijwillige bijdrage te leveren aan het Investeringsfonds van de Baan. De gelden die in dit fonds komen, komen ten goede aan de faciliteiten die we aanbieden. Voorgaande jaren:

 • Twee elektrische derny’s o.a. t.b.v. jeugddernytraining.
  De derny's moeten het mogelijk maken trainingen voor de jeugd te genereren in combinatie met atletiek. Het wordt steeds drukker in Omnisport en atletiek en derny's gaan niet samen. Met het inzetten van 2 derny's hopen we die uren nu wel te kunnen invullen. Waarom 2 derny's? Het bereik van de accu's is beperkt en  om te voorkomen, dat de derny na volle trainingsuren met lege accu staat, zijn 2 derny's noodzakelijk.
 • Eickhof-eliminationsystem t.b.v. het jureren van afvalkoersen, ook bij de jeugd.
  Bij deze koers komen nogal eens misverstanden voor over welke renner de koers moet verlaten.Vooral onder hectische omstandigheden wil dat nog wel eens gebeuren. Door van jongs af aan de renners te laten wennen aan dit systeem, dat hen waarschuwt, hopen we dat probleem te kunnen voorkomen. Uw vrijwillige bijdrage van 2,50 euro is daarom van harte welkom!

Inschrijven
Inschrijven voor de clinic kan door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Inschrijven voor de driedaagse kan via de KNWU-site.

 

Ouders
Ouders kunnen niet mee naar het middenterrein. Op het middenterrein zullen assistenten van de organisatie uw kind begeleiden. Als u vindt, dat u toch op het middenterrein aanwezig moet zijn, is het verstandig uw kind niet in te schrijven. Uitgangspunt: “Help mij om het zelf te doen”.

Tijden
Vrijdag 20 oktober
Inschrijven vanaf 17.00 uur
Inschrijven - rugnummers afhalen vanaf 18.00 uur
Omkleden
Naar het middenterrein vanaf 18.30 uur
Fietsen gereedmaken-leenfietsen afstellen
Aanvang: 19.00 uur –  21.00 uur
Kennismakingsavond met de baan

Zaterdag 21 oktober
Dernyochtend
Van: 10.00-13.00 uur
13.00-14.00 uur – Lezing voor ouders
Loes Gunnewijk – ex-profrenster/Eelke van der Wal – bondscoach werkzaam bij
de KNWU Aangepaste sporten.
14.00-17.00 uur – Wedstrijdvormen
19.00-21.00 uur – Wedstrijdvormen vervolg

Zondag 22 oktober
10.00-11.00 uur – Clinic voor ouders
11.00-16.00 uur – Wedstrijden
16.00 Einde programma.

Verslag Tour de Himmelfart in Denemarken

Afgelopen Hemelvaartsweekend hebben de renners van het AJT (Ruben Willemsen, Martijn Mulder en Justus Willemsen) en het AOT (Bram Leerkes, Pepijn Reinderink en Hugo Kars) deelgenomen aan Tour de Himmelfart in Denemarken.

De 3 mannen van het AOT hebben daar fantastisch gepresteerd met veel hoogtepunten. Enkele hoogtepunten: Hugo die een geweldige tijdrit reed op een loodzwaar rondje, Bram die in de gele leiderstrui heeft gereden en 2de plaats van Pepijn in zware omloop van 90km. Dit resulteerde in topnoteringen in het algemeen klassement na 5 etappes. Bram tweede, Pepijn derde en Hugo een 11de plaats in een peloton van 110 renners. De drie mannnen mochten ook nog het podium betreden als beste ploeg in hun leeftijdscategorie u16. Een geweldige belevenis en veel leermomenten onder geweldige omstandigheden. Wij zijn trots op onze mannen.

De drie heren van het AJT hebben laten zien dat ze een meerdaagse goed aankunnen. Ruben blijkt goede klimmersbenen te hebben en stond lang 8e in het algemeen klassement. Helaas liep hij op de laatse dag met kettingproblemen vele minuten achterstand op en eindigde uiteindelijk op een 13e plaats algemeen.  Martijn reed alle dagen attent vooraan in de groep. Ook hij liep door technische problemen achterstand op en miste in op de laatste dag de slag door achterblijvers. Toch mag hij trots zijn om in de top 20 te eindigen.

Justus weet dat hij geen klimmer is en zag deze meerdaagse dan ook als een voorbereiding op het Nederlands kampioenschap, half juni in Amersfoort. Met name in de afdalingen wist hij iedere keer plaatsen te winnen en haalde topsnelheden van bijna 65km/u. 

De ronde werd verreden in midden Denemarken vlakbij de kust. Door het warme weer konden de beentjes na de koers dan ook heerlijk ontspannen worden op het strand. En natuurlijk sloten we af met een goede barbecue!

  

  

De lease racefiets voor jeugdwielrenners.

Wielervereniging ARTV De Adelaar en Stappenbelt Specialized Concept Store zetten een volgende stap in hun samenwerking: de lease racefiets voor jeugdwielrenners. Een uitkomst voor ouders van startende renners voor wie de aanschaf van een racefiets vaak een drempel is vanwege de hoge eenmalige kosten.

Een racefiets aanschaffen is een investering die niet elke ouder direct kan en wil maken. Maar wanneer kinderen enthousiast zijn om aan een wielerseizoen te beginnen, is het wel een van de noodzakelijke aankopen. Voor een maandelijks leasebedrag van 20 euro kunnen jeugdrenners voor minimaal één jaar een nieuwe fiets rijden en laten onderhouden. De Adelaar en Stappenbelt willen met de lease racefiets een oplossing bieden aan ouders en hen tegelijk ontzorgen. Het onderhoud is namelijk bij de leaseprijs inbegrepen. Hierdoor kan veilig gereden worden zonder dat ouders zelf direct de technische kennis van het fietsonderhoud moeten hebben. Bevalt de fiets dan kan deze na één jaar alsnog gekocht worden. Meer informatie over de leasefiets.

 


Adelaar Jeugdteam rijdt sterk tijdens zomeravondcompetitie in Deventer

Dinsdag avond 2 mei maakte het Adelaar Jeugdteam een uitstekende start op de Jeugd Zomeravond Competitie in Deventer. De uitslagen zijn terug te vinden op de website van de Zwaluwen,  klik op de link 'Jeugd ZAC uitslagen (Mylaps)' in het menu.

Binnenkort zal daar ook het klassement aan toegevoegd worden.

 

ZAC D

 

 

 

 

 

 

 

 


WSV De Zwaluwen in Deventer organiseert een Jeugd Zomer Avond Competitie waar wij als Adelaar Jeugdteam aan deelnemen! De wedstrijden zijn bedoeld voor de jeugdcategorieën 1 t/m 7. De wedstrijden vinden plaats op dinsdagavonden van 18:45 uur tot 20:00 uur op de volgende data  2 mei, 30 mei, 20 juni, 2 juli. Het parcours bevindt zich op het Sportpark Keizerslanden aan de Borgelerdijk. 


Door deel te nemen kunnen jeugdrenners op een laagdrempelige manier kennis maken met het rijden van wedstrijden. Een basislidmaatschap van de KNWU is noodzakelijk.

Jeugdronde van Gelderland

 

  

Op maandag 17 april, tweede Paasdag, organiseerde AR&TV De Adelaar de jaarlijkse Jeugdronde van Gelderland. Er werd tussen 10.00 en 17.00 uur gekoerst rond de Laan van de Kreeft op Industrieterrein Apeldoorn Noord. De wedstrijden maken onderdeel uit van de kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap in juni. 

Klik hier voor een fotoverslag van de dag.

Start zomertrainingen voor het AJT en AOT

Het wegseizoen gaat weer beginnen! Zodra de klok verzet is dan starten we weer met de doordeweekse wegtrainingen. Onze nieuwe hoofdtrainer Norman Senden heeft een mooi trainingsprogramma samengesteld. Naast een nieuwe hoofdtrainer is ook de trainersstaf geheel vernieuwd. De vorige trainers zijn doorgeschoven naar het Adelaar OpleidingsTeam (AOT) en opgevolgd door een nieuwe groep; Henk Mulder, Ewout Paats, Jonneke Buitenhuis, Remco Menting en Sander Oord zullen de trainersstaf versterken. De trainingen starten op dinsdag 28 maart en lopen door tot de zomervakantie. Na een korte zomerstop zullen we in augustus weer starten totdat we eindsSeptember weer de baan op gaan.
 

Datum: Iedere dinsdag en donderdag vanaf 28 maart tot eind september.
Locatie: Laan van de Kreeft, Industrieterrein Noord – Apeldoorn. Verzamelen bij AJT/AOT bus.

 

Tijdstip:

 • AJT         : tussen 18:15 -  20:30 (definitieve groepsindeling en tijden volgt)
 • AOT        : 18:30 -  20:30

Voor de nieuwe renners bieden we dit jaar introductielessen aan bij het clubhuis. In een viertal lessen op de maandagavond brengen we de basisbeginselen van het wielrennen bij. Na deze introductie kan gestart worden met de wegtraining.